oficiální stránky fotbalového klubu
...

MUŽI: Rozhovor se zimní posilou Áčka brankářem Tomášem Hodou

7.2.2018

Ahoj Tome, v sobotu mělo Áčko nastoupit k přípravnému utkání proti rezervě Vyškova, ale soupeř zápas zrušil. Mrzí tě to nebo jsi volný víkend uvítal?

Ahoj Rišo, samozřejmě jsem se na fotbal těšil, ale byl jsem i rád, že si můžu ve volném víkendu užít rodinu.

Něco nám o sobě prosím prozraď.

Je mi 31 let, je to i mé oblíbené číslo, které nosím na dresu, symbolizuje vzpomínku na mého dědečka, který byl moje fotbalová opora a zrovna v tomto věku se mi i narodil první potomek, dcera Beátka, což beru jako to nejpovedenější co se mi kdy vůbec povedlo. Dělá nám velkou radost už 7 měsíců. S manželkou Pavlínkou chodí na většinu zápasů fandit, jsou to moje opory.

Pracovně se věnuji vybavování skladových hal, archivů a depozitářů jako vedoucí obchodního oddělení ve společnosti BEG Bohemia.

Největším koníčkem a radostí je samozřejmě rodina a na druhém místě fotbal, ostatní sporty by mě bavili a kdyby na ně byl čas, už by na ně asi nebyla síla…

Po dlouhých letech se vracíš mezi tyče svého mateřského klubu. V kolika letech jsi ze Startu odcházel?

Odcházel jsem tuším v 15 letech do Dosty Bystrc, tam jsem už byl po celý dorost

Působí v týmu ještě někdo ze tvých tehdejších spoluhráčů?

Vlastně už asi jenom ty, ale se spoustou kluků se potkávám po celou dobu ať už na fotbale, nebo u kořalky.

Jak jako golman vzpomínáš na dřívější zápasy na písku? Vždycky jsem tě obdivoval, že i na takovém place dokážeš skákat od tyčky k tyčce.

Samozřejmě vzpomínám jenom v dobrém, i když to občas byly bolestivé chvíle. :)  

Jak se vlastně upekl tvůj návrat na Lesnou?

V podstatě spíše náhodou, mezi Svratkou a Startem panuje dobrá atmosféra, takže ve chvíli kdy bylo potřeba pomoct, když Lumír nemohl nastoupit, kluby si vyšli vstříc a asi od té doby se nad touto variantou uvažovalo.

S jakými ambicemi se do klubu vracíš?

Hlavní ambicí je, abych byl pro klub a pro tým přínosem a pomohl mu dosahovat cílů.

Kterými týmy jsi doposud prošel?

Jak jsem zmiňoval ze Startu jsem odešel do Bystrce, poté Vranovice odkud jsem zamířil zpět na Start a z něj do Slovanu Rosice, kde jsem byl asi nejdéle a vyzkoušel si i MSFL poté Svratka a opět jako v kruhu zpátky domů. Rozhodnutí opustit Svratku pro mě bylo velice těžké, protože můj vztah k týmu, trenérům a vedení klubu byl vždy perfektní a musím jim moc poděkovat za všechno, co pro mě dělali, bylo to určitě povedené angažmá, nicméně když přišla možnost návratu, nechtěl jsem zaváhat, na můj post by přišel někdo jiný a už bych nemusel tuto možnost znovu mít.

Vraťme se do současnosti. Jak koušeš náročnou zimní přípravu? Oceňuju, že jako góloš se účastníš i běhacích tréninků.

Snažím se přežít, jako každou zimní přípravu. Ale podmínky jsou skvělé, dvakrát týdně jsme na hřišti, takže o to líp se tvrdé nabírání fyzičky kouše..

V čem si myslíš, že jsou tvoje brankářské přednosti a na čem je třeba stále pracovat?

Hlavně v tom, že jsem měl vždy dobrou obranu.. :) Jinak jsem k sobě spíš kritický a málokdy bývám s výkonem úplně spokojený, měl bych pracovat soustavně na všem.

Zažil jsi v někdy v nějakém klubu trenéra golmanů? A ocenil bys takového člověka i na Startě? Třeba i pro jiné věkové kategorie.

Zatím v každém, kde jsem působil byl  někdo, kdo se brankářům věnoval a jednoznačně to beru jako nezbytné. Pokud se mají brankáři výkonnostně posouvat, potřebují vedení. Na Svratce se o nás staral Pavel Obst, který měl brankářské tréninky perfektně nastudované a i když jsem často nadával na intenzitu, musím říct, že mi to obrovsky pomohlo..

Máš nějaký fotbalový nebo sportovní vzor?

Mám jich spousty, je těžké vybrat jednoho sportovce, každý kdo dokázal hrát na nejvyšší úrovni si zaslouží obdiv.

Kolik máš vlastně na těle tetování a prozradíš co znamenají?

Mám jich asi 10, většina je o něčem co je pro mě důležité, některé motivy se mi prostě jen líbí, asi jsem tomu trošku propadnul.

Hraješ stále i malou kopanou a za jaký klub?  

Stále hraju za Raiders, už myslím desátou sezónu, zažil jsem toho s mančaftem hodně, je to moje srdeční záležitost, klub několikrát změnil název v návaznosti na sponzora, ale parta zůstává.

Těšíš se na jarní domácí zápasy? Áčko se na Startě můžeš chlubit skvělou diváckou návštěvou!

Těším se samozřejmě hodně jak na atmosféru, tak i na zápasy.

Chtěl bys něco vzkazat našim fanouškům?

Snad jen to, že už teď na 100% makáme na tom, aby se nám v sezóně dařilo, doufám, že bude fanoušky fotbal bavit a budeme jim dělat radost.

Díky Hody za rozhovor a přeju na jaře hodně čistých kont!