oficiální stránky fotbalového klubu
...

MUŽI: Rozhovor se záložníkem Béčka Michalem Matouškem

16.3.2018

Ahoj Michale, v neděli porazilo Béčko ve druhém přípravném utkání Maloměřice 3:1. Jak bys utkání zhodnotil?
Ahoj Ríšo, zápas jsme sice vyhráli, ale co se týče hry nebylo to pravý ořechový. Nedali jsme si dvě, tři přihrávky posobě a snadno jsme přicházeli o míč. Měli jsme ale také pár dobrých akcí, pěkné průnikové přihrávky a šance, které jsme dokázali proměnit. Nicméně bylo na klukách znát, že mají v nohách těžkou přípravu, ale tělo si zvykne, betonové nohy povolí a nasbírané ovoce z přípravy se dostaví.
Před dvěma týdny jste byli se spoluhráči na premiérovém soustředění V Adamově. Líbilo se ti tam?
To byla nádhera!!! Krásné prostředí, usmálo se na nás i hezké počasí. Tréninky připravné coachem byly dobře rozloženy a Olympijský trojboj byla třešinka na dortu. Myslím, že jsme si to jako tým užili a chtěl bych za tuhle příležitost opravdu poděkovat.
Vzpomeneš si kdo se stal na soustředění nejúspěšnějším medajlistou v šipkách, kulecu a petanqu? :)
Nejvíc peprmintek jsem zahlédl u tebe, takže je to jasný, spíš to dodnes nechápu :)
Něco nám o sobě prosím prozraď.
Už osmým rokem mám po svém boku přítelkyni Romanu se kterou máme krásnou dceru, která tento rok oslaví šesté narozeniny. Mezi moje koníčky patří kuchařina, kterou se i živým. Rád hraju hokej a jinak je pro mne nejvíc moje rodina, s ní se člověk nenudí. Koncem minulého roku jsme si pořídili pejska a to už na jiné koníčky není čas.
Kdo a kdy tě k fotbalu přivedl?
K fotbalu mě přivedl můj táta, jak to většinou bývá a kopačky jsem obul v pěti letech.
Hrál jsi někdy i za jiný klub?
Ano, byl jsem jednu sezónu na hostování v Žabovřeskách, ale fotbalové srdce mě zavedlo zpět na Start.
Na které období na Startě nejraději vzpomínáš?
Těch krásných okamžiků na Startě jsem zažil za svůj život moc. V mládí, když jsme jezdívali do ciziny na turnaje nebo na soustředění. Ale nejhezčí pocit byl, když na Startě poprvé vidíte růst trávu.
A kdybys měl jmenovat oblíbeného trenéra, kdo by to byl?
Doufal jsem, že tato otázka nepříjde :) každý trenér, který vás trénuje se snaží vám dát co nejvíc, záleží jak dlouho jste pod jeho vedením. Mým dlouhodobým trenérem byl Farmačka, který mě toho za mou kariéru dal nejvíc. Nicméně bych rád poděkoval i dalším trenérům, kterým jsem prošel. Petr Kypr, Jirka Pavéska, pan Sláma a samozřejmě nynější trenér Jan Kypr. Také děkuji trenérům Áčka Křivánkovi a Ryšavému, kteří mi dávají možnost s nima trénovat.
Vraťme se do současnosti. Příští týden začíná jarní část. Cítíš formu?  
Doufám, že ano, mám za sebou kvalitní přípravu, tak chci aby to bylo na hřišti vidět. Samozřejmě ne každý záps se vám povede i když máte formu a natrénováno, takže uvidíme v zápasech. Hlavní je, aby vydrželo zdraví, což je u mě těžký.
Béčko začíná doma proti vedoucímu celku soutěže rezervy Svratky Brno. Jaký očekáváš zápas?
Těžko říct, na podzim první zápas proti Svratce jsem byl zraněný a nemohl nastoupit, nicméně jsem zápas vidě a kluci ho velmi dobře odehráli. Škoda, že se prohrálo i když jsme měli možnost penalty, kterou jsme neproměnili. Teď máme výhodu domácího hřiště a doufám, že po stejném výkonu jako na podzim jim porážku vrátíme a vyhrajeme.
S týmem trénují tři noví hráči - Jakub Dozbaba, David Kubala a Ivo Divila. Jak bys je herně charakterizoval?
Kuba Dozbaba je technicky i fyzicky dobře vybavený, těžké to bude mít s hrou do těla, ale myslím, že svou rychlostí se dokáže soubojům vyhnout. David Kubala je velice kvalitní hráč. Zezadu rozdává krásné přihrávky a nemá problém poslat milimetrový pas přes celé hřiště, čehož můžem dost využívat. Pokud udrží poklicu na hrncu, tak bude velmi důležitý pro tým. Ivo Divila těžko říct, řekl bych, že se ještě trochu hledá. Bude potřebovat hodně potrénovat.
V čem je podle tebe nutné, aby se tým na jaře oproti podzimu zlepšil?
Hlavně ve zdraví, na podzim jsme měli velkou marodku, což bylo hodně znát. Ve druhé řadě se hlavně nebát hrát. Máme kvalitní hráče při hře dopředu, ale mají strach si dovolit a vyzkoušet. Proto raději hrají z první na stopery a to je problém. Když mám možnost rychlého protiútoku, tak za to nedokážeme vzít a vyvézt míč. Musíme hrát víc kompaktněji, nebát se zabojovat jeden za druhého a hlavně se podpořit, když se nedaří. Nehrát způsobem - radši mě to nenahrájej, abych něco nezkazil. Když ztratím, ale zabojujeme zpátky, tak se nemůže nikdo zlobit.
Benfika hraje na jaře devětkrát doma. Bude to velká výhoda nebo to může naopak uškodit?
Já doufám, že to bude výhoda a diváci nám pomůžou k zisku bodů.
Máš nějaký fotbalový nebo sportovní vzor?
Vždycky jsem měl rád Beckhama, je to pan fotbalista, ale hlavně sympaťák.
Tvé tělo zdobí několik tetování. Prozradíš, co znamejí?
První tetování přišlo v 18ti letech. Později se narodila dcera a už to jelo. Mnoho tetování jsou chvíle co ovlivnili můj život, zbytek už jen závislost :)
Chtěl bys něco vzkázat našim fanouškům?
Chtěl bych jim poděkovat, že nás chodí povzbuzovat, fandit. A ať se na nás nezlobí, když se nám nedaří nebo hrajeme tužku. Snažíme se hrát tak, aby se to divákům líbilo a my se bavili.
Díky Michale za rozhovor a přeju úspěšné jaro.