oficiální stránky fotbalového klubu
...

MUŽI: Rozhovor s trenérem Áčka Robertem Křivánkem před startem jarní části soutěže

17.3.2017

Zdravím trenére, tak neoblíbenou zimní přípravu máme konečně za sebou. Jak jsi byl s ní spokojen?

Zimní příprava byla z pozice vedení klubu připravena velmi nadstandardně, za což velmi děkuji. Přístup hráčů byl dle jejich individuálních možností dobrý. Kdo mohl, udělal maximum. V této soutěži musíme respektovat pracovní a rodinné povinnosti.

Které přípravné utkání se tvým svěřencům nejvíce povedlo?

Na takto položenou otázku nemám odpověď. Zajímá mě individuální zlepšování hráče a jeho nejoptimálnější využití v sestavě tam, kde je nejplatnější pro celkový úspěch týmu v mistrovských utkáních.

A naopak, které přípravné utkání by jsi nejraději vymazal z paměti?

Nevymazal bych žádné utkání. Všechny jsou k něčemu platné, bez ohledu na výsledek.

V zápase s FC Žebětín si vážně poranil koleno kanonýr Martin Kučera. Jaký je momentálně jeho stav?

Stav je, jak už jsi sám řekl, velmi vážný. Poškozeny jsou v kolenu všechny vazy. Po zašití a zhojení postranních vazů, se Martin rozhodne, jestli půjde na plastiku křížového vazu. Dobrou zprávou při tomto vážném poranění vazů je, že kosti a chrupavky jsou v pořádku. Přejeme mu samozřejmě všichni to nejpevnější koleno po všech lékařských operacích a rehabilitacích.

Tým v zimě posílil zkušený Petr Čoupek a mladí hráči Daniel Lontras a Filip Křivánek. Jak do mančaftu zapadli a co od nich očekáváš?

Od všech očekávám stabilizaci herního projevu našeho týmu. Zkušený Petr Čoupek a mladíček Daniel Lontras vyplní obranou linii a Filip Křivánek doplní záložní řadu. Všichni se jeví v přípravě velmi dobře.

Je už kádr pro jarní část uzavřený nebo můžeme očekávat ještě nějaké změny?

Kádr je uzavřen.

Proč už u Áčka nepůsobí tvůj trenérský kolega Radek Toman?

Radek dostal významnou nabídku na trenérskou práci v mládežnickém týmu u Zbrojovky Brno. Přeji mu, ať se mu v nové trenérské pozici daří.

Tým jsi převzal před rokem v zimě po trenéru Kyprovi. Proč jsi se rozhodl právě pro Start?

Rozhodl jsem se pro Start, protože mne tu čekala nová výzva na pozitivní vývoj v klubu. Na mne spadá ta část sportovní u A mužů.

Jak dlouho už trénuješ a které týmy jsi vedl před námi?

Trénuji už od roku 2000 u mládežnických kategorií a u dospělých kategorií jsem začal trénovat v roce 2004. Postupně Jundrov, Žebětín, Svratka a Start.

Co považuješ za svůj dosavadní trenérský úspěch?

Laughing Ve všech týmech, kde jsem trénoval se podařilo postoupit.

Máš nějaký trenérský vzor nebo razíš vlastní cestu?

Mým vzorem je doc. PhDr. Ladislav Bedřich, vždycky chtěl, aby se jednotlivci zlepšovali a využili svůj potenciál na maximum. Z toho mám radost i já, když vidím, že někteří hráči mají zájem se zlepšovat a zažít si správné návyky při fotbale. Ty je mohou posunout ve svém fotbalovém růstu a díky nim mohou hrát vyšší soutěže.

Pojďme se něco dozvědět o tvojí hráčské kariéře. Kdo tě k fotbalu přivedl?

K fotbalu mě přivedl samozřejmě můj táta. Škoda, že měl autonehodu a už nemůže sledovat svoje vnuky. Měl by z nich radost!

Kde jsi s fotbalem začínal a kterými kluby jsi jako hráč prošel?

Začínal jsem v FC DOSTA Bystrc – Kníničky a tam jsem působil až do roku 2002. Dále na hostování Slovan Rosice, Moutnice, Vranovice a začátek trenérské kariéry u dospělých v Jundrově, jako hrající trenér.

Jakou nejvyšší soutěž jsi si zahrál?

Moravskoslezskou divizi. Po postupu do MSFL, jsem už na tuto soutěž nestačil. Jednak fyzicky ( byl jsem starý ) a taky co si budeme nalhávat i technicky. Od této doby jsem začal hostovat v dalších klubech s účastí v nižších soutěžích.

Na který zápas nejraději vzpomínáš?

5 září 2000, pohár ČMFS s FC Slovanem Liberec. A to i když v 50 min jsem se zranil a po zápase odjel do nemocnice. Komentář k zápasu: Pro divizní fotbalisty Bystrce bylo utkání s prvoligovým Libercem velkým svátkem. Spokojenost panovala i přes prohru 0:2. Liberec vděčil za výsledek především střelci Nezmarovi, autorovi obou gólů a brankáři Bártovi, který pochytal několik šancí domácích. Ještě za stavu 0:1 zlikvidoval tutovku Zedníčkovi a po přestávce musel vyrazit na roh těžké střely Mici a Kříže. Liberec udržel výsledek, hra se mu ale z rukou vymkla. Bystrčtí hráči statečně bojovali, jejich výkon po závěrečném hvizdu ocenilo 1500 diváků dlouho trvajícím potleskem. Bystrc: Skalník - Srb, Křivánek (50.Kos), Pokorný, Páviš - Táborský, Procházka (67. Mica), Ryšavý, Kříž - Kašík (82. Hajský), Zedníček Trenér: Machata

Vraťme se zase do současnosti. Příští týden přivítáme na domácím stadionu v prvním mistrovském utkání jara Jedovnice. Máš už v hlavě základní jedenáctku nebo ještě váháš?

Hráči ještě mají o co bojovat. Základní jedenáctka ještě není jasná.

Jak to vypadá s Radimem Vlčkem? Minulý týden proti Líšni odehrál už poločas.

Začíná se karta v dobré obracet a jsem rád, že se na trávník Radim vrací.

Áčko má na čele tabulky šestibodový náskok. Kdo nám bude, podle tebe, na jaře nejvíce šlapat na paty?

Pačlavice a Babice, což odpovídá i postavení v tabulce.

Koho tipuješ po šestadvacátém kole na sestup?

Takový tip nechci udělat, neboť mám respekt ke každému soupeři.

Kdyby sis mohl do svého týmu vybrat jednoho hráče z české ligy. Kdo by to byl?

Už tam mám dva, Martina Čupra a Petra Čoupka. Pravda, ti jsou z německé ligy. Z té naší současné české, Martina Berkovce. Hovoří pro něho, že nosí zelenobílý dres Laughing

Děkuji trenére za rozhovor a přeji ať se na jaře daří v bojích o historický postup pro celý klub.