oficiální stránky fotbalového klubu
...

MUŽI: Rozhovor s oporou zadní řady Béčka Petrem Fouskem

8.9.2017

1. Ahoj Petře, musíme začít bohužel smutně. Béčko utrpělo o víkendu proti Řícmanicím debakl. Čím si to vysvětluješ?
...Bohužel takové zápas někdy přijdou, nic nám nevyšlo, soupeř byl rychlejší, důraznější, my mu navíc některé góly ulehčili po našich hrubých chybách v rozehrávce. V útoku měli vysokého důrazného útočníka a na krajích rychlé záložníky, kteří nám dělali velké problémy. Mně osobně vadilo, že za stavu 0:3, což bylo u že ve 22.minutě, to někteří kluci vzdali, proto bouhužel přišly i další branky. Věřím, že si z tohoto utkání vezmeme ponaučení, ale dále bych to neřešil.
2. Po třetím kole je na marodce neuvětitelných šest hráčů! Zažil si někdy takovou situaci během své kariéry?
...Nepamatuji si takovu marodku, zranění k fotbalu bohužel patří. Doufám, že se všichni dají brzy do pořádku a pomůžou nám v dalších zápasech.
3. Něco nám prosím o sobě prozraď (věk, rodina, práce, koníčky atd.)
...je mi 36 let, jsem ženatý, s manželkou Lucií máme dvě děti, dceru Barborku (7 let) a syna Ondřeje (5 let). Pracuji jako statik v projekční kanceláři. Mezi moje koníčky kromě fotbalu patří jízda na kole a lyžování.
4. Kdo a kdy tě k fotbalu přivedl?
...v šesti letech mě v Jihlavě začal trénovat můj otec, který mě trénoval až do deseti let.
5. Kterými kluby jsi doposud prošel?
...začal jsem v přípravce Spartaku Jihlava, který se v devadesátých letech minulého století přejmenoval po sloučení s klubem SK Modeta Jihlava na FC Vysočina Jihlava. Když mi bylo 22 let, tak jsme přestoupil do FK Borovina Opatov-Třebíč a po přestěhování do Brna po vysoké škole jsme začal hrát za Tatran Starý Lískovec, ze kterého jsem ještě přestoupil do Čechie Zastávka.
6. V jaké nejvyšší soutěži si nastoupil?
...za FC Vysočina Jihlava mám čtyři starty ve druhé lize.
7. Na který zápas nejraději vzpomínáš?
...na prvním místě pro mě zůstane můj první start ve druhé lize, kdy jsem ve dvaceti letech nastoupil v 65. minutě v domácím utkání proti Vítkovicím a po deseti minutách na hřišti jsem vstřelil branku na 3:1.
8. Jak dlouho už za Start hraješ a kde ses tady vzal?
...od začátku "postupové" sezóny 2016/2017 hraji za béčko Startu. Na Lesné bydlím od roku 2010, to jsme ještě hrál za Zastávku, po narození syna jsem, ale přestal hrát úplně. Od jara 2016 jsem chodil na tréninky A-týmu Startu a na podzimní část už jsem byl hráčem TJ Start Brno.
9. Vím o tobě, že jsi dřívě hrával v útoku. Jaktože v Béčku nastupuješ v obraně?
...to je otázka spíš na trenéra :), i když do útoku mě to pořád táhne, ale tam už máme jiné rychlíky.
10. Se kterým parťákam se ti hrálo v útoku nejlépe?
...Ve Starém Lískovci jsme hrávali II. třídu na tři útočníky, kdy jsme se točily já s Marou Dvořákem, Laďou Mrázkem a Michalem Sedlářem, za sezónu jsme každý dali 15 až 20 gólů. S Lískovcem jsme dvakrát postoupil z II. zřídy do I.B třídy, ale boužel jsme vždy následující rok šli zpátky do II. třídy.
11. Kolik jsi dal v zápase nejvíce gólů? Vzpomeneš si kdy a proti komu to bylo?  
...v utkání II. třídy za Starý Lískovec jsem dal proti Kohoutovicím "B" pět gólů.
12. Na které fotbalové období nejraději vzpomínáš?
...s odstupem času jsem zjistil, že všechny období, kterými jsem si ve fotbale prošel, jak negativní, tak pozitiní, pro mě byly přínosem, takže dnes na svou celou fotbalovou kariéru vzpomínám rád.
13. Vraťme se do současnosti. Benfika má po třech kolech zatím jednu výhru. Pociťuješ velký rozdíl mezi II. a III. třídou?
...určitě tam rozdíl je v rychlosti, individuální technice hráčů a přístupu k fotbalu všeobecně. Můj trenér v dorostu Tomáš Jandsa říkával, že největší rozdíl je mezi první ligou a druhou ligou a potom se postupně rozdíly mezi jednotlivými soutěžemi zmenšují, takže pokud jsme postoupili z nejnižší soutěže, máme před sebou vlastně ty nejmenší překážky, které se dají zvládnout.
14. Troufáš si odhodnout v jakých patrech se bude tvůj tým v tabulce pohybovat?
...to si netroufám, zatím jsme odehráli tři utkání a chybí nám ještě dohrávka proti Řečkovicím. Řícmanice v předchozích zápasech třikrát prohráli a nás pak doslova smetli. Údajně před utkáním s námi posílili, já věřím, že se většina našich zraněných hráčů brzy uzdraví a budeme opět v plné síle.
15. Na Startě začíná s fotbalem i tvůj malý syn. Plánuješ se zapojit do trénování dětí?
...Ondra teď začne hrát za minipřípravku, na druhém tréninku bylo přes dvacet kluků, takže jejich trenérce Jarce Hlaváčové se já společně s Martinem Čuprem a Radimem Vlčkem snažíme pomoci, aby se každý mohl věnovat menší skupině dětí a ty byly pořád při tréninku aktivní a hlavně je trénování bavilo.
16. Jak se ti zatím jeví výchova mladých fotbalistů v našem klubu?
...myslím, že je vše dobře připravováno, aby se na Startě obnovily všechny mládežnické kategorie, protože hlavně starší dorostenci chybí při doplňování mužských týmů.
17. Co pro tebe fotbal znamená?
...zábava, radost, někdy zklamání, které ale vždy u pivka vyprchá :)))
18. V sobotu nastoupíte s Béčkem na hřišti Čafky, která ještě neprohrála. Troufneš si tipnout výsledek?
...Čafka postoupila loni s námi, umíme na ně, porazili jsme je 6:0 a 1:0, tak věřím, že tentokrát vyhrajeme 3:2!
19. Chtěl by si vzkázat něco spoluhráčům, trenérovi nebo našim fanouškům?
...všem zdraví, spoluhráčům navíc štestí při hře, trenérovi šťastnou ruku při výběru sestavy a taktiky a fanouškům napínavé sportovní zážitky se šťastným koncem pro TJ Start!!!