oficiální stránky fotbalového klubu
...

MUŽI: Rozhovor s oporou zadní řady Áčka Patrikem Mašlejem

20.4.2018

Ahoj Paťo, gratulace ke třem bodům z Miroslavi! Jak bys utkání zhodnotil?

Ahoj Ríšo, samozřejmě děkuji. Z utkání v Miroslavi nemám dobrý pocit, a to určitě v týmu nejsem jediný, ale výhra je výhra a za tři body jsme určitě rádi. V prvním poločase jsme měli herní převahu, vypracovali si několik šancí, opět je ale nedokázali proměnit, tak jako proti Slatině, kde nás to stalo tři body. Druhý poločas už byl takový rozkouskovaný. Chvíli se hrálo, chvíli ne. Miroslav nás v podstatě ale za celý zápas nijak neprověřila a neměla žádnou vážnou šanci.

Po úvodní porážce ve Slatině to vypadá, že Áčko konečně nabírá po dvou výhrách formu. Cítíš to taky tak?

Musíme uznat, že jsme hráli zatím proti soupeřům ze spodní části tabulky. O formě nerad mluvím, každý zápas je totiž jiný a venku se vyhrává vždy těžko, viz zápas proti Slatině. V kádru bylo hodně změn a zimní příprava nebyla dobrá, ale postupně si to už začíná sedat. Následující zápasy ukážou, jak na tom opravdu jsme. Kádr je každopádně tak kvalitní a široký, že musíme bez debat v každém zápase naplno prokázat naši sílu.

Kdo a kdy tě k fotbalu přivedl?

Otec je bývalý úspěšný fotbalista a od malička mě bral pravidelně na tréninky i zápasy a já byl proto téměř pořád s míčem.

Kterými kluby jsi doposud prošel?

Mé začátky fotbalu začaly asi v Německu. Otci se nabídla možnost přestoupit z rodné Karviné do Magdeburgu, a tak jsme se s celou rodinou odstěhovali, to mi tehdy bylo 6 let. V Německu jsme žili 4 a půl roku, poté se vrátili zpět do Karviné, kde jsem nastoupil k žákům a došel přes dorost až k mužům. Mezitím jsem také dvakrát hostoval u jiných mužstev. V mužích jsem toho ale už moc neodehrál a zaměřil se spíše na trénování. Poté jsem se dostal na vysokou školu do Brna a od té doby jsem v podstatě už velký fotbal nehrál (cca 3 roky), až jsem se objevil ve Startu.

Hrál jsi od malička v obraně nebo jsi vyzkoušel i jiné posty?

V žácích a dorostu jsem hrával střed zálohy a někdy kraj. Na stopera jsem se dostal až ve starším dorostu. Byl jsem kapitán a zaujala mě vůdčí role, řídit obranu a mužstvo. Každopádně si myslím, že jsem univerzál a dokážu hrát na jakémkoli postu – tam, kde budu pro mužstvo nejplatnější.

Jak dlouho už vlastně oblékáš dres Startu?

Nyní je to má druhá sezona, přišel jsem tedy po postupu do 1.B třídy.

Kdo tě do našeho týmu přivedl?

O Startu jsem se prvně dozvěděl na malé kopané v týmu, za který hraji, a to je KMK Dynamo Brno. Několik Starťáků se mnou malou kopanou hraje už delší dobu (Bímaček, Fajky, Paťa Krempa, Klód), no a ti my o Startu řekli. Hrál jsem v podstatě delší dobu jenom malou a lákalo mě začít hrát opět velký fotbal, ale nechtěl jsem jít někam, kde nikoho neznám. V zimě jsem dokonce přišel na první trénink, to hrál Start ještě městský přebor, ale zůstalo to jenom u jednoho tréninku a já si to rozmyslel. V létě se mi pak ozval Míša Bím, jestli přijdu na první trénink, že se na mě ptal trenér (Křivan). Nakonec jsem se odhodlal a došel. Nyní musím říct, jedno z mých nejlepších rozhodnutí v životě.

Co říkáš na zázemí a celkovou atmosféru v klubu?

Starťacký areál je překrásný a trávu máme dle mého jednu z nejlepších v kraji. Bohužel doplácíme na to, že nemáme tréninkové hřiště, jelikož tráva dostává během týdne dost zabrat, což jde poznat. A ohledně atmosféry v klubu, tak ta je rozhodně pozitivní. Za ten rok a půl, co jsem na Startu, jsem poznal hodně nových super lidí, co se kolem fotbalu na Lesné pohybují, a jsem za to rozhodně rád.   

Společně s Markem Brzobohatým trénuješ na Startu mladší žáky. Jak si momentálně vedete?

Míváme náročný program, jelikož hrajeme dvě soutěže zároveň. V kraji jsme momentálně na třetím místě a v městě se držíme v polovině tabulky. Převládá ale určitě spokojenost. Kluci plní to, co se jim snažíme vštěpovat a každým zápasem se zlepšují.

Máte v týmu nějaký talent, který by se mohl v budoucnu dostat do prvního týmu mužů?  

K tomu bude potřeba mít dorost, aby byla vytvořena nějaká návaznost. Celkově je ale na Startě několik kluků, kteří v sobě mají potenciál a převyšují své vrstevníky. Někteří z nich už chodí hrát pravidelně za starší žáky a vedou si velice dobře. Důležité bude, aby u fotbalu vydrželi, aby je to dále bavilo a pokud na sobě budou nadále pracovat, tak se jim to v budoucnu vyplatí. Alfou a omegou je také, aby klub hráčům vytvořil dostatečné podmínky na to, aby se mohli rozvíjet.

Co myslíš, že je nejdůležitější v této věkové kategorii v hráčích rozvíjet?

Rozhodně individuální herní výkon, pilovat techniku, práci s míčem. Tréninky dělat hlavně formou her, kluky to musí bavit.

Jakou trenérskou licenci vlastníš?

Vlastním UEFA B-Licenci a v příštím roce plánuji jít na A-Licenci.

Máš nějaký sportovní nebo trenérský vzor?

Musím říct, že jsem upřímně nikdy sportovní ani trenérský vzor neměl. Mám své oblíbence a od každého si vezmu něco. Kdybych měl ale někoho jmenovat, tak to bude můj otec. Byl úspěšný jako hráč a úspěšný je i nyní jako trenér a manažer. V podstatě z toho, co v životě dokázal a kam se dostal, teď čerpám jak na hřišti, tak i mimo něj, a za to jsem mu nesmírně vděčný.

Vraťme se ke tvé hráčské kariéře. Minulou sezónu jsi hrál ve stoperské dvojici s Martinem Čuprem, momentálně s Davidem Cupákem.
Se kterým parťákem ti to vyhovuje více?

Oba jsou výborní fotbalisti a nerozumět si s nimi ani nejde. David je více tvořič a hráč do střední zálohy, na stoperu hraje hlavně proto, že tam jiná alternativa kromě Vlčáka není. S jeho příchodem je naše hra rozhodně více konstruktivnější. Rádia musím taky zmínit, jsem nesmírně rád, že jsem měl možnost si s ním zahrát. Vždy jsme si na hřišti dokázali vyhovět, někdy i navzájem vynadat, ale to k tomu patří, u piva už vždy bylo vše zapomenuto.

V čem jsou na hřišti tvoje přednosti a co bys ještě chtěl zlepšit?

K mým přednostem patří rychlost, tvrdost, přehled na hřišti, čtení hry a hra hlavou. Zlepšit bych měl rozehrávku a větší klid na míči.

V sobotu přijede na Start poslední celek tabulky ze Šlapanic. Troufneš si tipnout výsledek?

Určitě to bude těžký zápas, Šlapanice hrají o záchranu, nebudou mít co ztratit a nedají nám to zadarmo. My jsme doma ale neskutečný válec a půjdeme si pro jednoznačnou výhru.

Chtěl bys něco vzkázat našim fanouškům?

Děkujeme za podporu a doufám, že si nadále v hojném počtu najdete cestu na náš překrásný areál. My se vám to budeme snažit oplatit atraktivním fotbalem.

Díky Paťo za rozhovor a přeju, ať se podaří historický postup do Krajského přeboru.