Fotbalový start Brno loni prošel I. B třídou jako nůž máslem, nastřílel 91 gólů a jen se třemi porážkami získal 67 bodů, a totéž plánuje i pro vyšší soutěž. V zápase s tradičním účastníkem I. A třídy Kunštátem to už vypadalo, že své ambice potvrdí.

Jenže za stavu 4:0 tým přeřadil na nižší rychlostní stupeň a oddechl si až v poslední minutě, kdy za stavu 4:3 mazák Tomáš Mica mazácky zakončil své sólo mezi kunštátskými stopery. „Nemyslím si, že by vedení hráče uspokojilo, ovšem někde dole v hlavách skóre jistě vnímali. Ale my s těmi druhými půlkami máme problémy už několikátý zápas. Třeba ve Znojmě jsme minule vedli po poločase 2:0 a skončilo to 2:2. Se Slatinou jsme hned v prvním kole vedli také 4:0 a bylo to 4:3,“ okomentoval málem obrat zápasu domácí trenér Bohdan Ryšavý.

Začátek střetnutí ale brankovému trháku domácích nenasvědčoval. Hosté potvrzovali, že mají kompaktní sehraný tým a domácí útočnou sílu dokázali držet na dostatečný dostřel od své branky. A když už se vicemistr Evropy v malém fotbalu Tomáš Mica za obranu dostal, v prvním případě proti němu dobře vystartoval gólman Ivo Loukota, ve druhém zachránila hosty tyčka.

Přesto domácí získali náskok. Nejprve dlouhý centr Petra Čoupka tvrdě do sítě hlavičkoval nehlídaný Vojtěch Cupák a tentýž hráč pak využil nedůrazu hostující obrany ve skrumáži před vlastním pokutovým územím a lobem „na dlouhou nohu“ přehodil Loukotu. „O zisku bodů, jsme si nedělali nějaké iluze, ale propásli jsme první poločas a začátek druhého, to byl úplný zkrat,“ řekl k první části utkání, v níž se hosté prakticky k ohrožení domácí branky vůbec nedostali, hrající trenér Kunštátu Ondřej Hruška.

Na začátku druhého poločasu nejprve Loukota zlikvidoval šanci Dominika Mici, ale pak dvakrát inkasoval z kopačky jeho slavnějšího jmenovce. Za třetí gól z penalty se ovšem hosté hodně zlobili. Po ruce kunštátského obránce ve vlastním velkém vápně nechal hlavní rozhodčí pokračovat hru a akce skončila gólovou dorážkou Petra Čoupka. Tu ovšem po signalizovaném ofsajdu sudí neuznal. Po poradě se svým asistentem pak nařídil penaltu za předchozí hraní rukou.

VYROVNAT NESTIHLI

Druhá Micova a čtvrtá branka celkově pak měla zápas rozhodnout, ale jak už bylo řečeno, hosté zbraně nesložili. Ke kontaktnímu gólu na 3:4 z penalty jim ovšem pomohl zbytečným faulem domácí brankář Lumír Hůrek. „Jsme rádi za tři body. V první půlce mě Kunštát trochu zklamal, ale pak bylo vidět, že je to kvalitní tým s perfektním předem do protiútoku,“ řekl po utkání Ryšavý.

„Start si v závěru zahrával, ale taky si koncovku zkušeně uhlídal. My jsme se nedostali k takovému tomu klasickému tlaku z nakopávaných míčů. Teď stavíme do základní sestavy šest hráčů, kteří jsou mladší dvaceti let, a někteří to tady neunesli. Herně to až tak špatné nebylo, ale dělali jsme individuální chyby a Start nás trestal tvrdě. Potvrdil, že umí být hodně produktivní,“ dodal k hodnocení zápasu Hruška.

Start Brno - FK Kunštát 5:3

Poločas: 2:0. Branky: 23. a 28. Cupák, 50. (pen.), 51. a 90. T. Mica – 55. Adámek, 72. a 85. (obě z pen.) Zeman. Rozhodčí: Richter – Vodák, Polonec. ŽK: Jankulár, D. Mica (oba Start). Diváků: 170.

Start: Hůrek – Bím, Vlček (55. Křivánek), Jankulár (65. Štěpánek), Čoupek – D. Mica (88. Hepp), Pařízek, V. Ryšavý (58. Kristek), Mašlej – Cupák, T. Mica (90. Toman). Trenér: Bohdan Ryšavý.

Kunštát: Loukota – Bednář (66. Videman), Španěl, Ducháček, Nečas – Adámek, Zeman, Hruška, Boček (81. Komárek) – Gracias, Štencl. Trenér (hrající): Ondřej Hruška.